Jižanské kuře nebo kuřecí řízky
Suroviny:
1 kuře rozporcované na přibližně 10 kusů nebo stehenní steaky.
Dále budeme potřebovat podmáslí dle potřeby. Na 1 kuře zhruba 2 dl, olej na smažení.
Kořenící směs:
1/2 lžíce pálivé mleté papriky, 1 lžička soli, 1 lžička sušené cibule, 1 lžička sušeného česneku, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky mletého fenyklu, 1/2 lžičky sušené bazalky, 1/4 lžičky mletého pepře...VŠE SMÍCHÁME. (Tuto směs koření používám i na pečené kuře)
Obalovací směs na maso, zhruba na 1 kuře nebo na 1 kg stehenních steaků:
90 g strouhanky, 60 g hladké mouky, 1,5 lžíce připravené kořenící směsi, 1 lžička mleté papriky, sůl dle potřeby- asi 1/2 až 1 zarovnanou lžičku...VŠE SMÍCHÁME.
Postup:
Rozporcované kuře nebo stehenní steaky naložíme na několik hodin do podmáslí, nejraději přes noc. Pak maso necháme mírně okapat a obalujeme ve směsi strouhanky s moukou,solí a kořením. Vkládáme do vyšší vrstvy rozehřátého oleje a smažíme z obou stran. Pokud nesmažíme kuřecí steaky ale rozporcované kuře i s kostí, tak dle vlastní úvahy můžeme ještě nechat dopéct v troubě, aby bylo maso tepelně opracované až ke kosti.
Zdroj receptu: Magazín Albert