Mini mřížkový koláč s ananasem a brusinkami
Počet porcí: 3 - 4 podle velikosti formiček
Suroviny:
Na těsto: 180 g hladké mouky, 50 - 60 g moučkového cukru, 1/3 prášku do pečiva, 50 g studeného másla nebo hery, 1 vejce, trochu citronové kůry, zhruba 2 - 3 lžíce mléka - dle potřeby
Dále necelá konzerva kompotovaného ananasu, zhruba 40 g sušených proslazených brusinek, zhruba 10 ks dětských piškotů a zhruba 15 g vlahého rozpuštěného másla nebo hery na potření povrchu před pečením
Postup:
Ze všech ingrediencí si připravíme nelepivé a vláčné těsto. Tuk si nakrájíme na několik kousků a mléka přidáme dle potřeby. Ze začátku zpracováváme v míse, pak na mírně pomoučeném vále. Těsto vložíme do mikrotenu a necháme v chladničce hodinku nebo i více odpočinout.Polovinu těsta nebo malinko více než polovinu použijeme na dno a boky formiček do poloviny výšky. Druhou polovinu těsta použijeme na mřížku, níže je fotopostup. Doporučuji jako první si vytvořit mřížky a vykrojit podle průměru formiček, zbytek těsta tj.odřezky využijeme na dno a boky. Těsto rozvalíme, nakrájíme na pásky, které propleteme do mřížky. Snažíme se těsto moc nepodsypávat moukou, můžeme ho taky vyválet bez mouky mezi mikrotenem. Do formiček na spodní vrstvu těsta rozdrtíme nebo nastrouháme piškoty, přidáme okapaný ananas a brusinky, přikryjeme mřížkou, tu potřeme vlahým máslem, vložíme do předehřáté trouby a přibližně 30 minut pečeme. Po upečení vyklopíme, necháme vychladnout a dále zabalené v mikrotenu nebo dóze s víkem odležet. Mně chutnají více až druhý den, těsto zvláční a zvlhne od použitého ovoce. Místo ananasu můžeme použít i jiné ovoce, např jablka, švestky nebo ochucený tvaroh, koláčky budou i více vláčnější. Povrch pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s trochou vanilkového cukru a podáváme.
Komentáře
Přehled komentářů
Maruško, už jsem pekla podruhé pro úspěch. Poprvé jsem pekla ve dvou zapékacích miskách a dnes v šesti malých silikonových formičkách o průměru 7,5 cm. Mřížkování mi teda na ty menší moc nešlo, ale na chuti to nic neměnilo. Dala jsem fotky i na topky, ale tak krásné, jako Ty to teda nemám
Re: koláček
(Merylas, 18. 2. 2014 21:42)Jani, děkuji za vyzkoušení a jsem ráda, že recept nezklamal. Foto jsem viděla a máš to krásné a né, že né :-)
maruska
(vybusna, 4. 2. 2014 7:21)si velmi sikovna...ako sa poznam, tak mne by sa ta mriezka, bezpochyby, pri prenasanie na kolac rozpadla......
Re: maruska
(Merylas, 4. 2. 2014 21:03)Míno, díky, ale nepřeháněj to s chválou :-) Určitě by se Ti nerozpadla, podebereš si ji nějakou kovovou špachtlí nebo takovou lopatkou. Jsou to malé koláčky, tak mřížka není velká a těsto dobře drží.
koláč
(maiva, 31. 1. 2014 21:19)
Maruško, byla jsem nesmírně zaskočena, jak nádherné mřížkování jsi vytvořila. Je to extra skvělý nápad. A i po upečení máš dokonalé - jako podle pravítka :-) Moc Tě obdivuji.
Re: koláč
(Merylas, 2. 2. 2014 8:13)Ivi, děkuji za pochvalu. Tento typ mřížky jsem už kdysi na nějakém moučníku viděla a chtěla jsem ji teď vyzkoušet. Člověk hodně věcí zahlédne na internetu nebo v časopisech a pak si na ně třeba vzpomene :-)Tak jsem vybrala těsto, které znám a z kterého peču a vím, že se nelepí, netrhá a dobře se s ním pracuje. Jen se pak musí koláček nechat odležet, aby zvláčněl. Někdy je to výhoda, když si chceme něco připravit na další den.
Mrizka
(Jitkas, 27. 1. 2014 20:17)Tak udelat nejprve mrizku, mne nikdy nedoslo a mrizkovych kolacu jsem myslim udelala hodne. Moc dekuji, krasna vychytavka.
koláček
(pipre, 13. 2. 2014 21:29)