Bramborové šišky
Počet porcí: 3 - 4
Suroviny:
Na těsto: 600 g studených vařených brambor, 1 vejce, malinko soli, zhruba 100 g hrubé krupice nebo dětské krupičky a 120 g hrubé mouky, 15 g solamylu
Na posyp: 100 g strouhanky, 30 g másla a moučkový cukr dle potřeby
Na přelití: zhruba 60 g rozpuštěného másla
Postup:
Studené vařené brambory nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, přidáme vejce, nepatrně soli, hrubou krupici nebo dětskou krupičku, hrubou mouku a solamyl. Ihned vypracujeme těsto,může se stát, že bude třeba ještě trochu zahustit moukou, záleží, jaké máme brambory. Takže mouka a krupice je pouze orientační váha. Z těsta vytvoříme bochánek, z něho pak váleček a nakrajíme na kousky. Ty pak vyválíme na malé šišky, které ihned vhodíme do většího množství vařící osolené vody. Vařečkou velmi opatrně šišky uvolníme ode dna a až voda opět začně vřít, zdroj tepla zmírníme. Když šišky vyplavou na povrch, trvá to od bodu varu zhruba 2 - 3 minutky, tak jednu vyjmeme a rozkrojíme. Pokud je dobře uvařená(nemá mazlavý střed), tak vyjmeme ostatní, jinak ještě chvíli necháme velmi mírně vařit.
Strouhanku na posypání si připravíme tak, že v kastrůlku roztopíme máslo, přidáme strouhanku a za stálého míchání pražíme do mírně zlatavého odstínu.
Šišky dáme na talíř, posypeme strouhankou, moučkovým cukrem a přelijeme máslem.
Komentáře
Přehled komentářů
Uvařené obalte v osmahnuté strouhance jako na slano bez cukru a k tomu kompotovanou červenou řepu.Mňam.
Bramborové šišky
(Jiřina Šebíková, 6. 9. 2016 20:07)