Chléb pečený v římském hrnci - postup
Suroviny:
1 balení pšenično-žitné mouky na domácí chléb - 900 g, 3 lžičky kmínu - mix celý a drcený, 2 lžičky lněného semínka - možno vynechat, 2,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 25 g čerstvého droždí, 6 dl vody,
Mám římský hrnec o objemu 4 lt, kdo má podstatně menší, tak udělá z menší dávky.
Pro pečení v římském hrnci si můžeme vybrat kterýkoliv jiný recept na chléb.
Postup:
Pokud vlastníme větší domácí pekárnu - mám Eta-Harmony, tak můžeme zadělat těsto v ní. Do nádoby dáme jako první vodu, pak prosátou mouku do které jsme alespoň trochu zamíchali sůl a semínka, nahoru na mouku dáme cukr a rozdrobíme čerstvé droždí.
Zvolíme program Těsto a po zadělání necháme vykynout na teple v míse přikryté utěrkou. Nebo necháme v pekárně, ale vyjmeme než nám z formy "uteče".
Jinak si uděláme z trošky vlažné vody, cukru a droždí kvásek. Smícháme mouku se solí, kmínem, lněným semínkem, přidáme vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
V té době si už namočíme římský hrnec zhruba na 1/2 hodiny do vlažné až teplé vody. Pak ho vevnitř utěrkou vysušíme, glazovaný vevnitř slabě potřeme olejem nebo vyložíme papírem na pečení, jak dno, tak i boky. Na neglazované bych asi používala jen ten papír. Aby nám lépe držel, tak ho nejdříve zmuchláme do kuličky a pak rozprostřeme. To je rada mé kamarádky :-) Pokud hrnec nepotřeme tukem ani nedame papír na pečení, tak se nám těsto přilepí a chleba bysme pak odtrhávali v kusech.
Vykynuté těsto dáme na vál, ještě jednou ho propracujeme a buď uděláme bochník a vložíme do římského hrnce nebo těsto rozprostřeme přes celý hrnec - takto dělávám já. V tom případě nemusí být těsto až tak moc tuhé. Jinak můžeme vytvarovat i šišku, pokud děláme ve větším hrnci menší bochník. Já vždy rozprostřu přes celé dno.
Hrnec přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět vykynout. Nahoře pak můžeme udělat pilkovým nožem velmi opatrně pár zářezů, nebo si je uděláme hlubší ještě před kynutím. Nůž si můžeme potřít olejem. Hrnec přiklopíme, vložíme do studené trouby a na střední teplotu pečeme něco málo přes hodinu - dle teploty trouby. Mám plynovou, tak stupně nenapíšu. V plynové troubě je třeba teplotu zvyšovat postupně, ale nepeču úplně na plný výkon, nevím, jak to napsat. Prostě knoflík mám nastavený asi ve 2/3. V poslední třetině pečení odstraníme víko a chléb volněji dopečeme, bude mít vybarvenou kůrku. Já osobně mám raději světlé chleby.