Chlebové bochánky nebo placky se semínky
Suroviny:
380 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje - 30 g, 500 g hladké mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 30 g bramborové kaše v prášku - 2 vrchovaté lžíce nebo 2 vařené nastrouhané brambory a dáme méně vody, 2 trošku plnější lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička cukru, 1/2 kostky čerstvého droždí - tj. 21 g, 130 g směsi semínek - dýně, slunečnice, sezam, len.
Postup:
Do nádoby domácí pekárny dáme vodu a olej, pak promíchanou mouku se solí a drceným kmínem, nahoru lžičku cukru a rozdrobené droždí.. Pustíme program Těsto a po signálu přidáme zhruba 2/3 semínek. Zbytek si necháme na povrch. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 8 - 9 dílů, zpracujeme do malých bochánků a vyvalíme placky o průměru zhruba 15 cm. Uložíme na plechy, necháme vykynout, potřeme vlažnou vodou a posypeme zbytkem semínek. Místo vody můžeme potřít rozšlehaným vejcem, semínka lépe na povrchu drží. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15 - 20 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.