Semínkový chléb s medem
Suroviny:
160 g hladké mouky, 170 g žitné chlebové mouky, 170 g grahamové mouky - možno zaměnit za celozrnnou pšeničnou, 1,5 zarovnané lžičky soli, 1 lžíce oleje, 2 lžíce medu, zhruba 280 -290 g (ml) vlažné vody - dle potřeby, 15 - 16 g čerstvého droždí, 40 g lněného semínka, 25 g slunečnice, 15 g máku.
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek. Z už odměřených surovin si odebereme trochu vody, lžíci hladké mouky, lžíci medu, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Všechny tři druhy mouky si smícháme dohromady se solí, přidáme kvásek, zbytek medu, vody, olej a zaděláme vláčné těsto, nakonec přidáme semínka a ještě propracujeme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak z těsta vytvarujeme bochánek, z něj vyválíme šišku, kterou vložíme do chlebíčkové formy , kterou jsme vyložili papírem na pečení. Necháme vykynout, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 40 minut pečeme. Vyjmeme a chlebík necháme vychladnout na mřížce.
Zdroj receptu: Kuchařka Pečeme 100 x jinak, recept je poupravený. V kuchařce se píše, že chleba je vhodný pro orientální jídla nebo s lososem. Je malinko sladší s jemnou chutí a vůní po semínkách.
chlebík
(Iva, 5. 3. 2012 9:00)