Škvarkový chleba s bramborem pečený ve formě
Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, zhruba 1 lžička drceného kmínu, zhruba 1 lžička sušeného česneku, 150 g vařených a vychladlých jemně nastrouhaných brambor, 1malá lžička cukru, 1/2 kostky droždí = 21 g, zhruba 350 ml vlažné vody - dle potřeby, 100 g škvarků
Postup:
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto - obě mouky prosijeme, smícháme se solí, kmínem a česnekem. V asi 1 dl z už odměřené vody a trošky cukru necháme vzejít rozdrobené droždí = kvásek. Přidáme ho k mouce, přidáme brambory, zbytek vody a cukru, vypracujeme těsto. Tekutiny si přidáme dle potřeby, nebo naopak přidáme trochu mouky, pokud se nám zdá těsto moc volné. Množství vody v receptu je orientační . Taktéž si můžeme přidat více koření. Nakonec zapracujeme na hrubší kousky nakrájené škvarky a necháme vykynout. Po vykynutí těsto znovu trošku propracujeme rozdělíme na 2 díly, každý díl zpracujeme do koule a následně do šišky - válečku. Vložíme do dvou chlebíčkových forem vyložených papírem na pečení a necháme vykynout. Po vykynutí vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pokud máme formy jiných velikostí, tak si těsto rozdělíme jinak. Já mám chleba na fotce nižší, pekla jsem ve větší formě méně těsta. Z tohoto těsta můžeme udělat i chlebové placky, po vykynutí je opatrně nařízneme, potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme kmínem a upečeme.
.................................Vlevo chlebové placky a vpravo chléb z formy.