Snídaňová veka
Suroviny:
600 g hladké pšeničné mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
2 rovné lžičky soli
1 lžička cukru
440 ml vody
80 g oleje
30 g čerstvého droždí
Postup:
-
Jako první si běžným způsobem připravíme kvásek, odkaz je níže v Poznámce. Smícháme dohromady obě mouky se solí, přídáme zbytek vlažné vody, olej, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho ještě jednou jen krátce prohněteme - srazíme a necháme znovu vykynout.
-
Vykynuté těsto dáme na mírně pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly z kterých vypracujeme bochánky a z nich následně veky. Uložíme je na plech pokrytý teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Veky shora několika šikmými řezy nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
-
Vykynuté veky opatrně potřeme vlažnou vodou, lepší je použít rozprašovač. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C, po 5 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě dalších zhruba 35 minut
-
Poznámka
-
K zadělání kynutého těsta hlavně používám domácí pekárnu, kde je ale jiný postup přípravy. Někdy taky používám robot - mísu s hákem.