Snídaňový chlebík s grahamovou moukou
Rozpis na chlebík 1.
250 g hladké mouky, 150 g grahamové mouky, 1 zarovnaná lžíce bramborové kaše v prášku, 1,5 lžičky soli, 2/3 zarovnané lžičky cukru, 240 g (ml) vlažné vody, 1 lžíce oleje, 15 g čerstvého droždí.
Rozpis na chlebík 2.
200 g hladké mouky, 200 g grahamové mouky, 1 zarovnaná lžíce bramborové kaše v prášku, 1,5 lžičky soli, 2/3 zarovnané lžičky cukru, 250 g(ml) vlažné vody, 1 lžíce oleje, 18 g čerstvého droždí.
Můžeme přidat semínka, např. lněné, slunečnicové...
Postup:
Prosátou hladkou mouku smícháme s grahamovou moukou, solí a bramborovou kaší. V mouce uděláme důlek, dáme cukr a část z odměřené vlažné vody, rozdrobíme droždí a zhruba 5 minut necháme. Místo tohoto postupu si můžeme udělat klasický kvásek, zvlášť. Pak přidáme zbytek vody, olej a zaděláme vláčné těsto. Nemusí být moc tuhé, jelikož se peče ve formě. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a z bochánku vyválíme šišku.Tu vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Pokud ho nemáme, formu mírně vymastíme olejem. Těsto - šišku roztlačíme přes celé dno formy. Necháme vykynout, vložíme do více předehřáté trouby a po kratším zapečení teplotu trošku zmírníme a dopečeme. Zhruba celkem 40 minut, mám plynovou troubu, tak stupně nepíšu.
Poznámka:
Místo bramborové kaše v prášku můžeme použít vařené, vychladlé nastrouhané brambory, ale musíme ubrat vodu. Na daný recept bych použila dvě malé nebo jednu středně velkou až větší bramboru.
Chlebíčkovou formu mám o velikosti 30 x 11,5 o výšce 8 cm
Mám ještě jednu větší, kde dělám z 1,5 dávky, ta je o velikosti 40 x 12,2 a stejné výšce.
Můžeme použít i jiný typ formy.
Vodu jsem se naučila na radu kamarádky spíš vážit než odměřovat. Mám několik různých odměrek a každá odměřuje jinak. A některé rozdíly jsou dost velké.
Chlebík váží 620 g.
Komentáře
Přehled komentářů
Muj oblibeny recept, strasne dobry chlebik, jeden z prvnich, ktere jsem se naucila a stale se k nemu vracim.
Re: Musim Vam podekovat
(Merylas, 28. 1. 2014 20:53)Děkuji moc za takovou pochvalu. Jsem opravdu moc ráda, že chlebík chutná a recept nezklamal. Taky mně moc chutná a peču ho asi nejčastěji.
Musim Vam podekovat
(Jitkas, 28. 1. 2014 5:59)