Pšenično-žitný chlebík s bramborem a ovesnými vločkami z Remosky
Remoska o průměru 24 cm -menší
Suroviny:
250 g hladké mouky, 120 g žitné celozrnné mouky, 30 g ovesných vloček, 70 g vařených a vychladlých brambor, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky cukru, 20 g čerstvého droždí, zhruba 240 - 260 ml (g) vlažné vody - dle potřeby
Postup:
Smícháme obě mouky s ovesnými vločkami a solí, přidáme jemně nastrouhané brambory, v míse uděláme důlek, tam přidáme vlažnou vodu, cukr a rozdrobíme droždí. Chvíli necháme - asi 5 minut a zpracujeme těsto. Taky můžeme postupovat tak, že si zvlášť z části vody, cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejítí přidáme k mouce. Těsto dáme na teplé místo, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Po vykynutí krátce znovu propracujeme - těsto srazíme a opět necháme vykynout. Pak těsto zpracujeme do bochánku - koule, tu dáme do nádoby remosky vyložené papírem na pečení. Z bochánku uděláme plochou placku přes celou mísu a necháme vykynout. Po vykynutí přiklopíme víkem a celkem pečeme zhruba 50 - 55 minut. Po zapečení - asi po 10 minutách, bochník vevnitř remosky celý přikryjeme kolečkem vystřiženým z alobalu o stejném průměru jako mísa - povrch se nebude připalovat. Ke konci pečení alobal odstraníme a necháme vypéct kůrku dle požadované barvy.