Pšeničný chlebík s grahamovou moukou pečený v Remosce
Suroviny:
200 g hladké mouky, 200 g grahamové mouky, 1 zarovnaná lžíce bramborové kaše v prášku, 1,5 lžičky soli, 2/3 zarovnané lžičky cukru, zhruba 250 g(ml) vlažné vody - dle potřeby, 1 lžíce oleje, 18 g čerstvého droždí.
Můžeme přidat semínka, např. lněné, slunečnicové...
Postup:
Prosátou hladkou mouku smícháme s grahamovou moukou, solí a bramborovou kaší. V mouce uděláme důlek, dáme cukr a část z odměřené vlažné vody, rozdrobíme droždí a zhruba 5 minut necháme. Místo tohoto postupu si můžeme udělat klasický kvásek, zvlášť. Pak přidáme zbytek vody, olej a zaděláme vláčné těsto. Nemusí být moc tuhé, jelikož se peče ve formě. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, krátce prohněteme a necháme znovu vykynout.. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a z bochánku vyválíme kulatou placku o průměru pečící mísy Remosky. Mísu vyložíme papírem na pečení, vložíme těsto, placku ještě "rozmačkáme" až k okrajům mísy a necháme dobřa vykynout. Pak přiklopíme víkem, zapneme a pečeme zhruba 45 minut - dle potřeby. Po kratším zapečení můžeme na chléb položit vystřižené kolečko z alobalu o stejném průměru jako mísa, bochník se nám nebude shora připalovat. Odstraníme ho ke konci pečení a bochník necháme zezlátnout. Po upečení bochník vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Remosku mám menší, o průměru 24 cm.
Poznámka:
Místo bramborové kaše v prášku můžeme použít vařené, vychladlé a jemně nastrouhané brambory, ale musíme ubrat v receptu trochu vody. Na daný recept bych použila dvě malé nebo jednu středně velkou bramboru.
Chleb z remosky
(Jsnve@centrum.cz, 21. 4. 2016 18:50)