Banketky
Suroviny:
180 - 200 ml vlažného mléka - dle potřeby, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného vlahého tuku - Hera, máslo apd. , 500 g polohrubé mouky, 1 - 1 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 1/2 lžíčky sušeného droždí nebo zhruba 25 g čerstvého
Postup:
Těsto si zaděláme běžným způsobem, tj. že mouku smícháme se solí, v troše z už odměřeného mléka a cukru si necháme vykynout z droždí kvásek, přidáme ho do mouky + zbytek mléka s rozšlehanými žloutky, vlahé rozpuštěné máslo a připravíme těsto, které necháme vykynout. Mléko si dáme dle potřeby, každá mouka je jiná a množství mléka se může nepatrně lišit. Na přípravu těsta taky můžeme použít domácí pekárnu,zvolíme program Těsto. Po vykynutí rozdělíme na 3 díly, vyválíme kruh, ten radýlkem nebo kolečkem na krájení pizzy rozdělíme na 8 kusů a od širšího konce umotáme rohlíčky. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme vykynout, potřeme osolenou vlažnou vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při teplotě zhruba 180°C - 200°C, každá trouba ale peče trošku jinak, tak hlídáme. Potírat banketky můžeme taky rozšlehaným bílkem a sypat kmínem, nebo mákem. V tom případě musíme dát do těsta trošku více soli, tu 1 1/2 lžičky, nebo posypat solí na povrchu.
Potírat se taky může jen žloutkem, nebo celým rozšlehaným vejcem, taky mlékem, nebo raději mlékem napůl s vodou.