Hamburgerové housky
Počet porcí: 8 ks hodně velkých housek
Suroviny:
400 g hladké mouky, necelé 2 zarovnané lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 vejce, 180 g(ml) vlažné vody, 100 g(ml) vlažného mléka, 30 g roztopeného vlažného másla nebo jiného tuku, 21 g čerstvého droždí - 1/2 kostky, sezam na posypání povrchu.
Postup:
Kynuté těsto si vypracujeme běžným postupem. Buď použijeme domácí pekárnu a použijeme program Těsto. Nebo pak klasicky, že do trošky vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí, necháme vzejít. Vejce rozšleháme v tekutině, sůl smícháme s moukou a všechny ingredience smícháme dohromady, vypracujeme hladké nelepivé a vláčné těsto. Množství tekutin se může nepatrně lišit podle toho, jakou máme mouku. Těsto necháme vykynout, rozdělíme na dílky, z těch vypracujeme bochánky,které necháme vykynout. Ty pak potřeme vlažnou vodou a sypeme sezamem. Můžeme potírat i mlékem nebo mix, housky ale dříve na povrchu zhnědnou. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.