Housky nebo bagetky s pórkem
Suroviny:
500 g hladké mouky, 1,5 - 2 zarovnané lžičky soli, malinko mletého pepře, 1/2 kostky čerstvého droždí tj. 21 g, 1 necelá lžička cukru, 280 g = ml vlažného mléka, 50 g olivového nebo jiného oleje, 40 - 50 g pórku, na potření povrchu 1 vejce a hrubozrnná sůl
Postup:
Pórek si drobně nakrájíme a na oleji si ho jen velmi krátce a lehce osmahneme až zavoní a necháme vychladnout.
Prosátou hladkou mouku smícháme se solí a mletým pepřem, uděláme v ní důlek, přidáme zhruba polovinu odměřeného vlažného mléka, cukr, rozdrobíme droždí a chvíli necháme až vzejde. Můžeme postupovat i tak, že si zvlášť uděláme kvásek, jak je kdo zvyklý. Pak přidáme zbytek mléka, pórek s olejem a zaděláme těsto, které necháme vykynout. Pak ho zpracujeme do bochánku, ten rozdělíme na 4 díly a pak každý díl na 3 dílky. Opět zpracujeme do malých bochánků, z kterých si už pak děláme libovolné tvary. Mně se nejvíce líbily uzly. Vše uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka:
V naší rodině máme v oblibě pórek, tak jsem ho zkusila přidat do pečiva. Osmahla jsem ho na oleji jen velmi krátce, olej jsem neměla moc rozpálený. Příště zkusím přidat do těsta pórek čerstvý a posoudíme chuť.
Do těsta jsem dala 2 zarovnané lžičky soli a na povrchu jsem se snažila už moc nesolit. Kdo chce víc, tak doporučím ubrat sůl v těstě.