Muffiny ze slaného kynutého těsta
Počet porcí: 12 ks
Suroviny:
300 g hladké mouky, 3/4 lžičky soli, 60 g majonézy, zhruba 160 - 170 ml vlažného mléka, 3/4 lžičky cukru, 15 g čerstvého droždí.
Postup:
Odebereme si z už odměřených surovin trochu mléka, přidámě cukr, rozdobené droždí a lžíci mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Ten přidáme k mouce smíchané se solí, dáme zbytek vlažného mléka, majonézu a připravíme vláčné těsto,které se nechytá vařečky. Necháme ho vykynout, dáme na vál, rozdělíme na 12 dílků, zpracujeme do malých bochánků a ty dáme do silikonovým muffinkových formiček. Pokud máme jiné, tak je musíme přetřít mírně olejem. Necháme je opět vykynout, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení vyjmeme z formiček a necháme na mřížce vychladnout. Tyto muffiny použijeme tak, jako ostatní bílé pečevo, ale můžeme je i na povrchu dozdobit nebo poslouží jako malé květináčky k dalšímu dozdobení. Jsou vláčné i druhý den.
Muffiny jsou použity jako malý květináček k dalšímu dozdobení. Muffiny jsou potřené máslem a posypané nastrouhaným na tvrdo vařeným vejcem. Na oči a zobáček jsou použité dýňové semínka.