Plněné rohlíky a šneci
Počet porcí: 24 ks menších rohlíčků
Suroviny:
500 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky soli, 60 g povoleného másla, 1/2 kostky droždí = 21 g, 1 malá zarovnaná lžička cukru, zhruba 300 ml vlažného mléka - dáme dle potřeby
Na 4 omelety k plnění rohlíků: 4 větší vejce, 2 lžíce oleje, zhruba 150 g salámu výraznější chuti, sůl, mletý pepř, pažitka
Na potření povrchu 1 vejce a sezam.
Postup:
Omelety:
Na lžíci oleje si mírně orestujeme na drobné nudličky nebo kostičky nakrájený salám, můžeme použít i trochu cibule, přidat česnek nebo oblíbené koření. Na pánvičku s kvalitním povrchem si dáme malinko oleje, přidáme 1/4 salámu, zalijeme jedním rozšlehaným vejcem , osolíme, opepříme a posypeme nasekanou pažitkou. Lehce do světlé barvy opečeme z obou stran a necháme vychladnout. Celkem si připravíme 4 vaječné omelety. Můžeme použít i např anglickou slaninu apd.
Těsto:
Běžným způsobem si zaděláme kynuté těsto - mouku smícháme se solí, v troše z už odměřeného mléka a cukru si necháme vykynout z droždí kvásek, přidáme ho do mouky + zbytek mléka, vlahé rozpuštěné máslo a připravíme těsto, které necháme vykynout. Ještě jednou těsto vařečkou srazíme, po opětovném vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly, které zpracujeme do koule. Tyto koule rozválíme na kulatou placku, na ni položíme prochladlou vaječnou omeletu, krájecím kolečkem na pizzu rozdělíme omeletu i s těstem na 6 dílů. Dílky omelety povytáhneme k širšímu okraji, cípy těsta zahneme směrem dovnitř a od tohoto širšího okraje srolujeme rohlíčky směrem ke špičce. Dáváme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií špičkou dolů, aby se při pečení nerozmotávaly. Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Místo rohlíčků můžeme udělat i šneky - těsto po částech rozválíme na obdelníkový plát , rozložíme škvarky, pevně smotáme, nakrájíme na řezy a dáme na plech. Po vykynutí potřeme vejcem a posypeme sezamem.