Semínkové bagety
Počet kusů: 3 dlouhé bagety obalené ve směsi semínek, pečené na délku plechu
Suroviny:
360 - 370 g (ml) vlažné vody - dle potřeby, 400 g hladké mouky, 80 g žitné chlebové mouky, 80 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 21 - 25 g čerstvého droždí, směs na obalení - 1,5 lžíce lněného semínka, 1 lžíce sezamu, 1 lžíce máku, 2 lžíce slunečnice
Postup:
Pokud vlastníme domácí pekárnu, tak nejprve dáme do nádoby vodu, pak promíchané všechny mouky se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto. Jinak si připravíme těsto klasicky. V trošce z už odměřené vlažné vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky si připravíme kvásek a po vykynutí ze všech ingrediencí zpracujeme těsto a necháme ho v teple přikryté utěrkou vykynout. Pak rozdělíme na tři díly, zpracujeme do bochánků a ty pak vyválíme na dlouhé šišky - bagety. Povrch potřeme nebo rozprašovačem postříkáme vodou a bagety oválíme ve směsi semínek. Snažíme se je důkladně do těsta "zamačkat". Bagety dáme na na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Dáme je na délku plechu. Necháme je vykynout, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 25 minut pečeme. Pak necháme na mřížce vychladnout.
bagetky
(Uursik, 1. 4. 2012 16:01)