Škvarkové bagetky, housky nebo veky
Suroviny:
520 ml mléka, 2-3 lžičky soli, 80 g jemně mletých škvarků nebo škvarkové pomazánky, 770 g pšeničné hladké mouky, 30 g sójové hladké mouky(nebo jen pouze 800 g hladké mouky), 1 lžička cukru, 25 - 30g čerstvého droždí - rozdrobit nahoru na mouku.
Postup:
Do nádoby domácí pekárny vložíme vše ve známém pořadí - dolů vlažné mléko, pomleté škvarky, obě dvě mouky smíchané se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí, zapneme program Těsto. (Pokud nemáme pekárnu, tak těsto zaděláme klasicky.) Těsto musíme z pekárny vyjmout ještě před ukončením programu, ve fázi kynutí, jinak by z formy uteklo, nebo po zadělání těsto vyndáme a necháme kynout v míse. Po vykynutí rozdělíme na díly, zpracujeme do malých bochánků a ty rozválíme rukou na bagetky a ty 3 x šikmým řezem nakrojíme. Nebo umotáme housky, dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií a necháme znovu kynout. Vykynuté pečivo můžeme potřít buď rozšlehaným vejcem, nebo vlažným mlékem - povrch ale rychleji tmavne,tak raději trochu mléka+trochu vody. Můžeme taky jen vlažnou vodou a můžeme ještě posypat např.hrubou solí, kmínem, mákem,sezamem apd. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Škvarků nebo pomazánky můžeme přidat i více, ale o trošku pak musíme ubrat mléka.