Škvarkové pečivo
Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 žloutek - možno vynechat, 80 - 100 g škvarků, 30 g čerstvého droždí, 50 g oleje, zhruba 300 - 320 g vlažného mléka - dle potřeby, asi 4 lžíce oleje na potření povrchu a boků pečiva
Postup:
Obě mouky smícháme se solí, uděláme důlek, přidáme cukr, vlažné mléko a rozdrobíme droždí. Necháme přikryté několik minut, přidáme olej, žloutek a vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Tekutiny dáme dle potřeby, nebo opačně když se nám zdá těsto řidší, tak přidáme malinko mouky. Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Po vykynutí ho propracujeme na podsypaném vále do koule, následně do šišky a vyválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto dáme po celé ploše jemně nasekané škvarky, těsto přeložíme, vyválíme, zase přeložíme a vyvalíme do obdélníkového tvaru. Celkem to zopakujeme 3 - 4 krát. Nakonec z vyváleného těsta kráječem na pizzu nakrájíme obdelníky o libovolné velikosti. Naskládáme na hluboký plech s okraji vyloženém papírem na pečení nebo teflonovou fólií. Mezi kousky těsta necháme mezery, boky i povrch potřeme olejem a necháme pod utěrkou v teple vykynout. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Povrch můžeme místo olejem potřít rozšlehaným vejcem a posypat kmínem nebo sezamem. Práci si můžeme taky usnadnit tím, že škvarky zapracujeme přímo do těsta ke konci hnětení, ještě před kynutím. Tento typ houskového pečiva je nenáročný na přípravu, dá se říct, že to jsou takové slané "buchty".