Slepička nebo kohout z kynutého těsta
Suroviny:
400 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 20 g rozpuštěného vlahého sádla, zhruba 250 g(ml) vlažné vody - dle potřeby, půl lžičky cukru, 15 g čerstvého droždí a na potření povrchu 1 vejce a různá semínka - mák, sezam, len a na oko jedno dýňové.
Postup:
Kynuté těsto si připravíme buď v domácí pekárně - dolů voda a sádlo, pak mouka smíchaná se solí a nahoru cukr a rozdrobené droždí. Program Těsto. Nebo zaděláme klasicky, mouku smícháme se solí, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, kvásek, zbytek vody a vypracujeme těsto. Kvásek si připravíme tak, že odebereme trochu z už odvážené vlažné vody, přidáme lžíci mouky, cukr, droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Těsto necháme vykynout, vyklopíme na vál, propracujeme a rozdělíme na díly. Nejprve oddělíme kousek těsta na zobák a hřebínek a pak zbytek rozdělíme na 5 dílů, dva z nich budou trošku větší. Z dílů na tělíčko vypracujeme bochánky a z těch pak uděláme zhruba 50 cm dlouhé hady - nevím jak to lépe nazvat :-)) Na pečící plech si dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a z rozválených dílků tvoříme a kompletujeme opeřence. Bude přes celý plech a snažíme se udělat tělo co jak nejdelší. Pak upravíme hlavu, přidáme zobák, hřebínek - spoje navlhčíme velmi mírně vodou a necháme kynout. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem, uděláme oko a dozdobíme semínky dle vlastní fantazie.
V původním receptu se mělo jednat o kohouta, ale to bych musela udělat delší krk. Prostě podařila se mi slepička a i ta by měla mít delší tenký krk :-))
Nápad není můj, zdroj postupu je: Kotlet.tv
Komentáře
Přehled komentářů
Maruško, Tvoje velikonoční pipina měla obrovský úspěch. Pekla jsem z dvojité dávky a vytvořila 3 kousky, dva pro ženské do práce a jednu na náš sváteční stůl. Těsto je bezva, pružné, nelepivé, nebylo třeba podsypávat, tvarovala jsem s noťasem jako vzorníkem na dřezu, málem jsem ho utopila :)) Výsledek se zdaleka nevyrovnal Tvému, ale sranda to byla. Vnuci naší paní na úklid v práci ji zládovali na posez :)) :)) vnouček mojí šéfové s flaškou kakala :)) . U nás je stále na stole v ošatce jako připomínka jara. Díky za recept, je z řady těch, na které je spoleh. Měj se a ať se daří.
Re: velikonoční pipina
(Merylas, 11. 4. 2012 20:53)Jani, děkuji moc za tak velkou pochvalu, jsem opravdu moc ráda, že recept nezklamal. Já nemám noťas, tak jsem měla na papíře nákres, jak má zhruba vypadat :-)) Měl to být původně kohout, takže sranda byla i u nás :-)) Úplně první pokus nevyšel vůbec :-)) Co se týče zvířátek, tak mám vždy problém a třeba místo zajíčků mám kočky :-))) Ještě jednou díky, jsem ráda, že jsi nakoukla. Měj se moc hezky.
velikonoční pipina
(senky, 11. 4. 2012 7:30)