Dia dort plněný tvarohem a ananasem
Suroviny:
Na korpus:
5 vajec, 50 g sladidla Cukren - viz foto,nebo jiné sladidlo vhodné k pečení, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 5 lžic studené vody, špetka soli do sněhu
Na náplň:
250 g tvarohu ve vaničce, dia ananasový kompot - 340 g i s nálevem, pár kapek citronového aroma Dr. Oetker, Rama Cremefine na šlehání (NE na vaření)- v lahvičce 250 ml nebo jiná šlehačka, 13 - 15 g sypké práškové želatiny.
Na dozdobení povrchu trochu šlehačky dle potřeby mírně oslazené sladidlem, čerstvé ovoce a meduňka nebo máta
Postup:
Korpus:
Z bílků a špetky soli si ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme s cukrenem do světlé pěny a přidáme do ní vodu. Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka,opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh. Těsto vlijeme do dortové formy, kde jsme dno vyložili papírem na pečení. Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme. Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje a korpus necháme vychladnout.
Náplň:
Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50°C, teplota by neměla překročit 60°C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne.
Tvaroh si prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Už jsem nedoslazovala, ale podle potřeby můžeme.
Dohotovení:
Korpus si v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu. Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale doporučuji nejraději do druhého dne. Pak z formy vyjmeme, celý povrch i boky přetřeme ušlehanou smetanou a dozdobíme čerstvým ovocem dle své fantazie.
Tento dort je opravdu hodně velký, tak pokud máme v rodině jen jednoho diabetika, tak by stačilo udělat v menší formě ve snížené dávce.
Moučníky nejsou všeobecně diabetikům v jejich výživě schvalovány, ale přece jen občas a mimořádně k nějaké slavnostní příležitosti kousek v rámci diety snad neuškodí.
Korpus jsem pekla podle časopisu Kuchyně a tvarohovou hmotu jsem už dělala u nějakého jiného moučníku. Do budoucna vyzkouším ještě udělat náplň jen s polovinou ušlehané Ramy a druhou polovinu si nechám na potření povrchu.
Ananasový kompot jsem koupila v Kauflandu, ale snad bude i jinde. Může být i jiné ovoce. Pozor při koupi Ramy Cremefine na šlehání, ve stejné lahvičce je i Rama na vaření a nápis se občas přehlédne.
Celý dort s náplní, ale bez šlehačky na celém povrchu a čerstvého ovoce na dozdobení má 8477 kJ a 666 Sacharidů.