Dia listové šátečky s tvarohem
Počet porcí: 8 kusů
Suroviny:
1 listové těsto - měla jsem 400 g, dia meruňkový nebo broskvový kompot - potřebujeme 8 půlek ovoce, 2 dl mléka, 1 pudink s mandlovou příchutí - možno i vanilkovou, 1,5 lžíce sypkého sladidla Cukren nebo jiného, 100 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 4 lžíce nasekaných loupaných mandlí.
Postup:
V mléce si rozšleháme pudink a za stálého míchání necháme přejít varem. Chvíli se zdá, že se nám hmota nespojí a vzniknou hrudky, nebojíme se, ale intenzívně mícháme. Pak přidáme sladidlo a pudink necháme za občasného promíchaní vychladit. Můžeme i v studené vodní lázni, ale mícháme stále. Vychlazený pudink vyšleháme s tvarohem.
Listové těsto si rozválíme na plát a nakrájíme 8 čtverců zhruba 10 x 10 cm. Doprostřed dáme trochu pudinkové hmoty, na ni půlku meruňky řezem dolů. Okraje těsta potřeme rozkvedlaným vejcem a cípy přeložíme přes ovoce a pevně přimáčkneme. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo na teflonovou fólii. Potřeme na povrchu vejcem a posypeme mandlemi. Dáme do hodně vyhřáté trouby, po asi 5 minutách teplotu snížíme.
Mám troubu plynovou, ale má se péct 6 minut na 210°C a pak zhruba 12 minut na 180°C.
Po vychlazení můžeme povrch šátečků poprášit troškou sušeného mléka smíchaného se sladidlem.
Zdroj: Žena & kuchyně 3/2010 Velikonoce & DIA recepty.
Celkové množství sacharidů je 207 g. V ingrediencích je ale psáno 1 listové těsto bez uvedení gramáže a v prodeji jsou různé. A jsou použité meruňky.