Dia sněhová kolečka s kávovou šlehačkou
Počet porcí: 2
Suroviny:
2 bílky, 10 g sladidla Clara na pečení 3 x sladší než cukr nebo jiné sladidlo a to dáme v množství dle sladivosti, 1 lžička citronové šťávy, 10 g solamylu, zhruba 15 g mandlových nudliček nebo plátků
Rama na šlehání v lahvičce 250 ml - stačí 1/2 až 2/3 obsahu, 1 lžička rozpustné kávy, trochu sladidla - dle chuti, ovoce na dozdobení.
Na posypání povrchu trochu sušeného mléka smíchaného se sladidlem - možno vynechat.
Postup:
Bílky si vyšleháme do pevného sněhu, nakonec zašleháme citronovou šťávu a sladidlo. Solamyl prosijeme na povrch a už opatrněji do sněhu vmícháme. Hmotu dáme do zdobícího sáčku a na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení nastříkáme 6 koleček o průměru zhruba 10 cm. Dvě kolečka posypeme mandlemi. Vložíme do mírně vyhřáté trouby a spíše sušíme než pečeme. Pak necháme vychladnout na mřížce.
Šlehačku si dobře vyšleháme dotuha a pak zašleháme sladidlo dle potřeby a lžičku instantní jemné kávy. Dáme ji do zdobícího sáčku a spojíme tři kolečka dohromady. Nahoře zůstanou kolečka s mandlemi. Můžeme použít i jinou šlehačku, vhodnou pro diabetiky. Vše můžeme mírně poprášit sušeným mlékem smíchaným se sladidlem a dozdobíme dle své fantazie. Chutnal by mi např. banán.
Poznámka:
Je to jeden z pokusů, který neskončil naprostou katastrofou. Je pravda, že je rozdíl mezi tímto a sněhovým pečivem dělaným s cukrem, ale celkem je to ucházející. Pokud se mi podaří ještě recept "vychytat", tak dám vědět.