Dia vafle
20 srdíček - vaflovač Eta
Suroviny:
200 g zakysané smetany, 1 vejce, 3 lžíce mléka - dle potřeby,1 lžička sladidla na pečení Clara 3x sladší než cukr nebo jiné sladidlo, 160 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, špetička soli, trochu citrónové kůry nebo citrónové aroma Dr.Oetker
Do tohoto základního těsta můžeme pro změnu přidat např. trochu perníkového koření nebo jen skořici, pár kapek mandlového aroma, nebo místo 40 g mouky,stejné množství kokosu.
Dále potřebujeme 1 - 2 lžíce oleje na potření plotýnek vaflovače. Na dozdobení 1 Ramu Cremefine na šlehání v lahvičce nebo jinou šlehačku vhodnou pro diabetiky a možno trochu ovocného dia nápoje v prášku (něco jako Tang) do šlehačky , ovoce, možno i trochu dia marmelády na slepení dvou vaflí. Místo šlehačky můžeme použít jen jogurt, každý si udělá podle sebe.
Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s vejcem, mlékem, sladidlem a kůrou. Přidáme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, spojíme v těsto, mléko dáme podle potřeby, může ho být i malinko více než 3 lžíce. Používám ruční šlehač. Plotýnky vaflovače mírně potřeme olejem, upečeme vafle a odkladáme na mřížku, aby zespod nenavlhly.Dozdobíme ušlehanou šlehačkou, do které jsme přidali trochu sypkého nápojového prášku - až po ušlehání a ještě prošleháme, ještě dozdobíme ovocem. Vafle můžeme taky potřít dia marmeládou,v tom případě nedáme tolik sladidla do těsta a dozdobíme bílou šlehačkou a ovocem.
Na dozdobení můžeme použít i jinou šlehačku, ale nejvíc jsem spokojená s Ramou Cremefine na šlehání, dobře drží tvar a to i do druhého dne. Pozor, ve stejné lahvičce je i smetana na vaření! Pokud použijeme perníkové koření, tak bez kypřících prostředků, jinak vynechat nebo zmenšit dávku prášku do pečiva. Pokud nechceme vafle nijak zdobit, mírně je posypeme přes sítko sladidlem smíchaným se sušeným mlékem.
Dělávám taky pro ostatní členy rodiny s cukrem místo sladidla.Diabetici si musí spočítat sacharidy a určitě nemůžou konzumovat větší množství.