Kynutá bábovka s kakaem - dia
Suroviny:
Na těsto:
400 g polohrubé mouky, špetka soli, 25 g sladidla Cukren, 180 - 190 ml vlažného mléka, 80 g rozpuštěné vlahé Hery nebo jiného tuku, 1 žloutek, 15 g čerstvého droždí, 1 malá lžička - 5 g cukru do kvásku.
Na náplň:
25 g kakaa, 5 g sladidla Cukren, 35 g rozpuštěné vlahé Hery
Ještě budeme potřebovat lžičku hladké mouky na vyválení těsta, lžičku oleje na vymazání formy a půl lžičky sušeného mléka na posypání upečené bábovky - nemusí být.
Postup:
Nejprve si odměříme a navážíme všechny ingredience, zhruba do poloviny vlažného mléka dáme lžičku cukru, trochu mouky - z už odvážené, přidáme droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do mouky zamícháme sůl, sladidlo, přidáme vlahý tuk, druhou polovinu mléka s rozšlehaným žloutkem, vykynutý kvásek a vypracujeme těsto. Necháme vykynout, vyválíme do obdelníku, potřeme zhruba polovinou vlahého tuku, posypeme kakaem smíchaným se sladidlem a po povrchu pokapene zbylým tukem. Svineme do rolády, vložíme do olejem mírně vymazané formy, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Pak vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí můžeme bábovku mírně "pocukrovat" sušeným mlékem s troškou sladidla.
Místo Cukrenu můžeme použít i jiné sladidlo. Cukren má sladivost 1:2.
Bábovka není moc přeslazená, jinak jde trochu sladidla přidat.