Kynuté těsto s náhradními sladidly na bábovky, mazance, beránky atd.
Suroviny:
140 ml vlažného mléka, 1 lžíce rumu, 80 g povoleného tuku - Hera nebo jiný, 2 menší vejce, 100 g den předem vařených nastrouhaných brambor, trochu citronového aroma Dr.Oetker nebo citronová kůra, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 5 - 10 g vanilkového pudinkového prášku (je možné ho vynechat), 30 g sladidla Clara 3 x sladší než cukr nebo jiné sladidlo, 1/2 lžičky cukru, 25 - 30 g čerstvého droždí, 70 g směsi rozinek, nakrájených mandlí nebo ořechů a sušeného ovoce, olej nebo trochu 100% tuku na vymazání formy a trochu sušeného mléka se sladidlem na posypání upečené bábovky.
Postup:
Do vlažného mléka přidáme trošku cukru a mouky, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se špetkou soli, sladidlem, pudinkem, přidáme jemně nastrouhané brambory, rozkvedlané vejce, rozpuštěný vlahý tuk, aroma, rum, vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Nakonec zapracujeme směs rozinek a ořechů, necháme kynout. Po vykynutí propracujeme a vložíme do olejem vymazané větší formy. Chvíli necháme zase kynout, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Vychladlou bábovku posypeme trochou smíchaného sušeného mléka se sladidlem. Já těsto připravuji v domácí pekárně, proto mám takto napsaný recept, nejdříve tekuté a pak sypké ingredience. Z těsta můžeme připravovat i mazance a různé tvarově jiné pečivo.