Kynutý závin s jablky
Suroviny:
0,5 - 1 dl vlažného mléka, 1 vejce, 80 g povolené - roztopené vlahé Hery nebo jiného tuku, citronová kůra nebo citronové aroma Dr.Oetker, 200 g vařených,vychladlých, jemně strouhaných brambor, 400 g hrubé mouky, špetka soli, 1 menší lžička cukru, 1 - 2 lžičky sladidla Clara 3 x sladší než cukr nebo jiné, 15 g čerstvého droždí rozdrobíme na mouku.
Dále potřebujeme jablka na náplň, můžou být i steril. ve vlastní šťávě, skořice, sladidlo, sekané ořechy, rozinky, trochu na tuku opražené strouhanky, zhruba 80 g rozpuštěné Hery na potření těsta a povrchu závinů.
Postup:
Do nádoby pekárny vložíme vše ve známém pořadí - dolů tekuté a nahoru sypké. Sůl zamícháme do mouky, nahoru dáme malou lžičku cukru, rozdrobíme droždí. a zvolíme program Těsto. Pokud pekárnu nemáme, uděláme kynuté těsto klasickým způsobem, tj. že nejdříve si připravíme z vlažného mléka, cukru, trošky mouky a rozdrobeného droždí kvásek a necháme ho pod utěrkou vykynout, přidáme k mouce a všemu ostatnímu a vypracujeme těsto. Vykynuté, spíše tužší těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme oddélníky silné asi 2 cm. Potřeme rozpuštěnou vlahou Herou, posypeme troškou strouhanky, rozprostřeme strouhaná jablka, poprášíme sladidlem a skořicí, přidáme trošku ve vodě namočených rozinek a nasekané, nebo nahrubo mleté ořechy. Zase posypeme trochou opražené strouhanky a stočíme do závinu. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo na teflonovou fólii a necháme ještě chvíli kynout. Povrch potřeme rozpuštěnou Herou, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Doporučená teptota je 160 - 170°C, já mám troubu plynovou, tak odhaduji. Po vychladnutí povrch poprášíme trochou sušeného mléka se sladidlem.
Inspiraci jsem čerpala v časopise Žena a kuchyně.
Kdo není diabetik, může samozřejmě použít místo sladidla cukr.