Nepečné dia jogurtové bábovičky nebo řezy
1 velký jogurt 2% - 3% tuku-380 g, sladidlo vhodné pro diabetiky zhruba místo 100 g cukru, 2 lžíce rumu, pár kapek vanilkového nebo citronového aroma, 2 dl mléka, 20 g sypké práškové želatiny, 1 Rama Cremefine na šlehání-v lahvičce(nebo jiná šlehačka 250 ml), 300 g borůvek, rybízu nebo jiného ovoce, 1 dia celozrné piškoty - 120 g.
Postup:
Do mléka vsypeme želatinu, rozšleháme ji a necháme nabobtnat. Pak buď ve vodní lázni nebo přímo na plotýnce pozvolna zahříváme, stále šleháme až se želatina rozpustí, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší. Za občasného promíchání necháme trochu prochladnout. Pak si smícháme (používám ruční el. šlehač), jogurt, sladidlo dle potřeby, rum, vanilkové aroma a mléko se želatinou. Nakonec už zlehka zamícháme ušlehanou šlehačku. Jak směs začíná trochu tuhnout, tak přidáme borůvky, nebo jiné, drobné nebo drobně nakrájené ovoce. Na dno dortové nebo jiné formy rozložíme piškoty, nalijeme polovinu jogurtové hmoty, znovu piškoty a zbytek hmoty. Necháme v chladničce pořádne ztuhnout, krájíme na řezy a můžeme dozdobit šlehačkou bez cukru, ovocem a meduňkou.
Můžeme připravit i v jednoporcových bábovičkách, ty mírně vymažeme olejem. Piškoty přidáme doprostřed a pak až úplně nahoru. Pokud máme problémy s vyklopením po ztuhnutí, tak si z jedné strany - z boku, opatrně pomůžeme plochým nožem. Můžeme taky na ztuhnutí využít silikonové muffinkové košíčky.