Domácí celozrnné lasagne zapečené s kuřecím masem
Domácí celozrnné těstoviny, množství na zhruba 3 - 4 porce.
Suroviny:
100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g žitné celezrnné mouky - nebo můžeme použít jen 200 g celozrnné pšeničné, mám vyzkoušeno i z grahamové. Dále 1 vejce a trošku studené vody, zhruba 80 ml - dle potřeby, trošku jakékoliv mouky na podsypání válu.
Na masovou směs na 1 porci:
100 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků, 20 g cibule, 40 g čerstvé papriky, 50 g rajčat, 50 g cukety, 7 g česneku, 20 g kvalitního kečupu neno drcená rajčata - 1 lžíce, 5 g hladké mouky - 1 lžička, sůl, čerstvě mletý pepř, provensálské koření, špetka sladidla ze stévie nebo cukru-dle chuti, možno i vynechat, 10 - 15 g tvrdého sýru, 1/2 menší lžičky oleje - jen na potření dna. Místo čerstvé zeleniny můžeme použít zeleninové steril. lečo a taktéž si můžeme udělat směs pikantnější s použitím nějaké chilli pasty nebo přidáním feferonů.
Postup:
V míse si smícháme mouky, přidáme vejce, trošku vody a zpracujeme trochu tužší, ale pořád ještě vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme chvíli odležet. Pak rozdělíme na asi 3 díly a každý díl vyvalíme na tenkou placku a kráječem na pizzu nebo jinak si nakrájíme čtverce. Schnout je nenecháváme, použijeme je hned. Pokud vše nevyužijeme, tak doporučuji nakrájet spíš na menší tvary - široké nudle a na utěrce usušit. Dá se udělat taktéž strouhání, usušit a pak např. uvařit a přidat do guláše, perkeltu apd.
Kuřecí maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme a prudce orestujeme na minimu tuku. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek , chvíli ještě opékáme a pak přidáme nakrájenou papriku, cuketu, oloupané nakrájené rajče, kečup, provensálské koření, přidáme trochu vody a zhruba 5 minut dusíme. Následně směs zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a velmi zvolna necháme dusit, aby se šťáva provařila a vše bylo měkké. Podle potřeby dochutíme, případně dosladíme. Šťáva nemá být moc hustá, ale ani moc řídká.
Na dno jednoporcového pekáčku dáme trošku masové šťávy bez masa i zeleniny, položíme těstovinový plátek, na něho maso s trochou šťávy a dále vrstvíme. Nakonec poslední plátek nahoře potřeme troškou šťávy a posypeme sýrem. Vše přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby zhruba na 30 minut - dle potřeby.