Knedlíky z grahamového a celozrnného pečiva
Počet porcí: 8 ks = 3 - 4 porce
Suroviny:
150 g staršího ale vláčného grahamového nebo celozrnného pečiva - rohlíky, toustový chleba, chleba, 40 g celozrnné žitné mouky, 1 vejce, sůl, trochu drceného kmínu, špetku majoránky, 10 g nastrouhaného nebo prolisovaného česneku, 20 g jemně nakrájeného pórku - lze vynechat nebo přidat cibuli, zhruba 150 ml vody nebo mléka - podle potřeby i víc
Postup:
Starší pečivo nakrájíme na menší kostky, zvlhčíme vodou s rozkvedlaným žloutkem, přidáme, koření, sůl, česnek, pórek, mouku, vše smícháme společně se sněhem z bílku.. Zhruba 5 minut necháme odpočinout a uděláme 8 kuliček , v rukou je pomačkáme aby držely pohromadě. Vaříme je v páře 8 - 10 minut.
Já použíla větší kastról a uplně rozevřený pařáček na knedlíky. Je dobré ho potřít trochu olejem, aby se knedlíky nepřilepily, ale já nepotírala.
Tyto knedlíky mají celkem 2787 kJ , pokud použijeme mléko, tak ještě musíme zhruba 220 kJ připočíst.
B 26,95 g
S 121,24 g
T 14,60 g
Jeden knedlík má 348 kJ.