Kuličky z hovězího masa s celozrnnými těstovinami a zeleninou
Počet porcí: 3
Suroviny:
300 g libového mletého hovězího masa, sůl, mletý pepř, 40 g cibule, 180 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel, 2 stroužky česneku, 80 g cukety, 160 g rajčat - 1 hodně velké, zhruba 2 lžíce kvalitního kečupu doslazeného stévií nebo trochu drcených rajčat, čerstvé oregáno a 200 g celozrnných těstovin které uvaříme běžným způsobem.
Gramáže zeleniny jsou v čisté váze.
Postup:
Mleté maso smícháme se solí a mletým pepřem, pokud je moc suché tak přidáme trošku vody. Můžeme ještě dochutit i jinak, nějakým kořením nebo přidat na jemno nakrájenou cibuli nebo prolisovaný česnek, kdo co má rád. Ze směsi vytvoříme 15 kuliček, které vhodíme do menšího množství (jen aby byly kuličky pod hladinou)mírně osolené vařící vody, můžeme přidat čerstvý libeček a 15 minut vaříme, pak kuličky vyjmeme. Vývar můžeme použít na zalití zeleniny při dušení.
Cibuli si nakrájíme na půlkolečka, kořenovou zeleninu na kostičky, přidáme cca 1,5 dl vývaru z kuliček nebo vody a dáme chvíli dusit a pak přidáme ostatní zeleninu a osolíme - rajče si nahoře nařízneme do kříže a spaříme vařící vodou nebo na pár sekund ponoříme do vařící vody. Vyjmeme, oloupeme slupku a nakrájíme na drobné kostičky. Cuketu neloupeme, pouze omyjeme a nakrájíme na půlkolečka., česnek nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle. Vše podusíme do měkka, ale nerozvaříme. Nakonec přidáme kvalitní kečup a dochutíme. Na talíř dáme těstoviny, masové kuličky a doplníme podušenou zeleninou. Nahoru dáme několik lístků oregána a podáváme.