Kuličky z vepřového masa plněné růžičkovou kapustou
Počet porcí: 2
Suroviny:
180 g vepřové kýty, 160 g růžičkové kapusty - 8 ks středně velké( nebo mražená), sůl, čerstvě mletý pepř, 15 g cibule, 10 g česneku, 10 g solamylu - bramborový škrob, 1 lžíce studené vody.
Na přílohu zhruba 400 - 430 g brambor nakrájených na středně velké kostky, mírně osolených.
Vepřovou kýtu si buď jemně pomeleme na masovém mlýnku, nebo nakrájíme na kousky a použijeme sekáček potravin. Použila jsem ho i já . K masu přidáme sůl, pepř, prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek a jemně nakrájenou cibuli, solamyl, lžíci vody a vše propracujeme, rozdělíme na 8 dílků.
V předstihu si očistíme růžičkovou kapustu a krátce spaříme - vhodíme do vařící osolené vody, po chvíli vyjmeme, ponoříme do studené vody, vyjmeme a necháme zchladnout. Růžičkovou kapustu obalíme mletým masem, pokud se nám lepí na ruce, tak ruce opláchneme vodou. Kuličky dobře pomačkáme a vložíme do pekáčku vyloženého papírem na pečení, kde jsme rozprostřeli brambory. Pekáček přikryjeme, můžeme použít i alobal, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 - 45 minut, záleží na teplotě. Ke konci přípravy alobal na chvíli odstraníme
Pokud dáváme do pekáčku papír na pečení a špatně drží, tak ho pomačkáme - zmuchláme a znovu rozprostřeme.