Kuřecí maso s fazolemi
Počet porcí: 2
Suroviny:
200 g kuřecích prsou, 300 g tmavých vařených fazolí - zhruba 140 -150 suchých, 50 g cibule, 60 g drcených pasírovaných rajčat nebo kvalitního kečupu, 70 g čerstvé papriky, 80 g cukety, 1 lžičku oleje, sůl, čerstvě mletý pepř, oregáno
Postup:
Den předem si namočíme fazole a následující den je uvaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem, pepřem a novým kořením - koření je možné vynechat. Ke konci vaření vodu zredukujeme odpařením, aby ji bylo co jak nejméně. Po vychlazení se můžou fazole i dobře zmrazit v malých krabičkách k příštímu použití. V tomto receptu můžeme použít i steril. fazole.
Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a prudce orestujeme na lžičce oleje. Přidáme cibuli, nasekaný nebo prolisovaný česnek, drcená rajčata, na proužky nakrájenou papriku, na půlkolečka nakrájenou cuketu, oregáno, zalijeme trochou vody nebo vývaru z fazolí a dusíme, až je vše měkké. Směs si můžeme dochutit i jinak a použít i jiné druhy zeleniny, např. kořenovou. Nakonec maso smícháme s fazolemi a podáváme už bez přílohy nebo s malým krajíčkem celozrnného chleba.
1 porce obsahuje: 1630 Kj - 36,65g B - 53g S - 5,12g T.