Pohanka s kuřecím masem a kořenovou zeleninou
Počet porcí: 2
Suroviny:
160 - 180 g pohanky + zhruba 300 - 400 ml vývaru nebo vody, 180 -200 g kuřecího masa, sůl, čerstvě mletý pepř, 120 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel, 50 g cibule, 10 g česneku, 80 g drcených pasírovaných rajčat, 1 lžička oleje, oregáno, 50 g tvrdého sýra do 30% t.v.s.
Postup:
Pohanku propláchneme vodou, vsypeme do kastrůlku k odměřenému vývaru, který je skoro vařící , ale už ze zdroje tepla odstavený. Přiklopíme pokličkou a shora a z boku ještě přikryjeme utěrkou nebo raději hrubším froté ručníkem, abysme udrželi teplo co jak nejdéle. Na jeden díl pohanky dáváme zhruba 1,5 dílu vody nebo spíš malinko víc. Pohanku si odvážíme v nějakém hrníčku a v něm pak odměříme tekutinu. Pohanka je měkká po zhruba 20 - 30 minutách. Pokud by se stalo, že pohanka nevstřebá všechnu tekutinu a je stále tvrdá, tak ji musíme opatrně znovu zahřát až k bodu varu a nechat přikrytou dojít.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme na lžičce oleje. Přidáme nakrájenou cibuli, po chvíli vše ostatní - nastrouhanou nebo jemně nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, oregáno, zalijeme malým množstvím vody a dusíme, až je vše měkké. Ke konci si tekutinu zredukujeme - necháme odpařit na co jak nejmenší množství. Přidáme pohanku, smícháme a podáváme s nastrouhaným sýrem.