Krůtí guláš
Počet porcí: 4
Suroviny:
500 g krůtího masa, 4 lžíce oleje, 80 - 100 g cibule, 12 g červené sladké papriky, sůl, čerstvě mletý pepř, kmín - celý nebo drcený, 1 lžička rajčatového protlaku nebo o něco více kvalitního nesladkého kečupu, česnek dle chuti, majoránka, 50 g hladké mouky, drůbeží vývar nebo kousek drůbežího bujónu
Postup:
Na oleji za stálého míchání osmažíme nakrájenou cibuli do světle zlatavé barvy, vsypeme papriku, za stálého míchání ji necháme jen zpěnit a ihned přidáme maso nakrájené na menší kostky, mícháme a maso necháme zatáhnout. Přidáme sůl, kmín, pepř, rajčatový protlak, prolisovaný nebo nastrouhaný česnek, ještě za stálého míchání krátce osmahneme, zalijeme menším množstvím vývaru a dusíme. Podle potřeby doléváme vývar. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme, přidáme ještě trochu vývaru nebo vody, necháme zavařit a zahustíme moukou rozšlehanou v malém množství vody. Mícháme až nám zavaří, zmírníme teplotu a necháme za občasného promíchání pozvolna provářet zhruba 1/2 hodiny i déle. Ke konci přidáme zpět maso, majoránku a dochutíme dle potřeby. Podáváme např. s chlebem.
Doporučuji na zahušťování mouku předem nasucho a pozvolna za stálého míchání opražit do světle béžové barvy. Nechá se vychladnout a prosije. Dělávám si ji z většího množství do zásoby.