Kuře po staropražsku
Počet porcí: 2
Suroviny:
2 kuřecí stehna, sůl, dle potřeby, 1/2 lžičky koriandru, zelená petrželka - nať, celkem 2, 5 lžíce oleje, 1,5 - 2 dl kuřecího vývaru, 30 g rozinek, 40 g sušených švestek, 25 g mandlových lupínků, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky nakládaného zeleného pepře, 1/2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 lžíce hladké mouky
Postup:
Koriandr rozdrtíme, smícháme s drobně nakrájenou petrželkou, solí a troškou oleje. Touto směsí potřeme kuřecí stehna a můžeme je nechat v chladu odležet.
Na lžíci rozpáleného oleje orestujeme rozinky, když se začnou nafukovat přidáme nakrájené sušené švestky, mandlové lupínky, nakládaný pepř, česnek nakrájený na plátky, rajčatový protlak a vše restujeme zhruba 3 minuty. Pak přidáme mouku, krátce osmahneme, vše zalijeme vývarem a za stálého míchání necháme zavařit. Na zbytku oleje na pánvičce prudce opečeme ze všech stran stehna, vše dáme do pekáčku, ten přiklopíme nebo překryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Ke konci pečení odkryjeme a dopečeme. Během pečení podle potřeby doléváme vývar nebo vodu.
Podáváme s karlovarskými nebo houskovými knedlíky.
Poznámka:
Zdroj: Žena a kuchyně. Nyní se časopis jmenuje Kuchyně.
Myslím si, že stehna ani nebude třeba opékat, postupovala jsem ale podle receptu.
Na přípravu tohoto jídla dobře poslouží i pomalý hrnec.