Kuřecí maso se sýrem v římském hrnci
Počet porcí: 4
Suroviny:
400 - 500 g kuřecích stehenních řízků nebo prsou, sůl, kari koření, 1 lžíce oleje, 30 g uzené slaniny, 60 g šunky, 1/2 malé cibule, 80 - 100 g taveného sýra, 3-4 lžíce mléka, 50 g tvrdého sýra, brambory na 4 porce.
Postup:Kuřecí řízky mírně naklepeme, jemně osolíme a jemně okořeníme kari kořením. Potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme, přidáme šunku nakrájenou na nudličky, cibuli nakrájenou najemno, mírně orestujeme, poprášíme kari kořením, přidáme tavený sýr, mléko podle potřeby a sůl. Mícháme, až se nám vše spojí. Do namočeného římského hrnce dáme syrové brambory nakrájené na větší kostky, nebo hranolky, osolíme, promícháme. Na ně rozložíme maso, které potřeme sýrovou směsí. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem, hrnec přiklopíme a pečeme celkem zhruba 60 - 80 minut. Čas je jen přibližný. Vkládáme ale do studené trouby. Ke konci pečení hrnec odklopíme a povrch necháme zezlátnout. Podáváme se zeleninovým salátem.
Při přípravě taky můžeme smíchat brambory s trochou nahrubo nakrájené cibule, nebo přidat různou zeleninu, kousek anglické slaniny a taky můžeme vše zalít smetanou na šlehání.