Kuřecí nudličky s růžičkovou kapustou a nivou
Porce: 2
Suroviny:
200 g kuřecích stehenních řízků, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 150 g čerstvé nebo mražené růžičkové kapusty, 30 g nivy, 1 velký stroužek česneku - možno i vynechat, 10 g = 1 lžíce hladké mouky, zhruba 1 dl drůbežího vývaru + 1 dl mléka
Postup:
Růžičkovou kapustu očistíme, vložíme do vařící osolené vody, uvaříme do měkka a růžičky vyjmeme.
Maso nakrájíme na hrubší nudličky, mírně osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji až zase do tuku. Maso shrneme k okraji, doprostřed přidáme mouku, kterou chvíli osmahneme - jako jíšku a pak vše zalijeme vývarem a mlékem. Pokud nemáme vývar, použijeme vodu a přidáme kousek drůbeží bujónové kostky. Ale pozor pak na sůl. Mícháme až do varu a necháme zvolna provářet za občasného promíchání zhruba 10 - 15 minut. Tekutiny si dáme dle potřeby. Pak přidáme nastrouhanou nebo rozdrobenou nivu, nastrouhaný nebo prolisovaný česnek, necháme zase chvíli mírně provářet, přidáme růžičkovou kapustu, tu jen prohřejeme, vše dochutíme a můžeme podávat.
Poznámka:
Pokud chceme na pokrm použít méně tuku, tak maso orestujeme jen na 1/2 lžíci oleje a mouku rozkvedláme v části tekutiny a tím zahustíme, necháme dobře provařit. Můžeme přidat i trochu sladké smetany, ale já dělala jak je psáno v receptu. Jídlo je rychle připravené, dělala jsem ve woku. Místo nivy jde použít i tavený sýr, ale chuť bude jiná. Hustotu si upravíme podle sebe přidáním tekutiny