Kuřecí prsíčko plněné sušenými meruňkami a brusinkami
Počet porcí: 2
Suroviny:
1 velké kuřecí prsíčko nebo 2 menší - celkem 300 - 350 g masa, zhruba 30 g sušených meruněk a 15 g sušených brusinek - předem namočených, 1 lžička medu, 1/2 lžičky sójové omáčky, sůl, 1lžíce oleje a 8 g hladké mouky
Postup:
Nejprve si připravíme náplň, sušené ovoce předem zhruba na 2 - 3 hodiny namočíme, pak vodu slijeme, přidáme med a sójovou omáčku a vše smícháme.
Do kuřecího prsíčka z užší strany opatrně vyřízneme kapsu, kterou naplníme sušeným ovocem, otvor sepneme kovovou jehlou. Na povrchu osolíme a prudčeji z obou stran opečeme na lžíci horkého oleje. Prsíčko vyjmeme, přidáme mouku, pokud je oleje málo, tak trochu přikápneme a mouku za stálého míchání osmahneme - světlá jíška. Pak za stálého šlehání metličkou zalijeme trochou studené vody, cca 1,5 - 2 dl, prošleháváme až nám šťáva zavaří, vodu si přidáme dle potřeby, spíš aby byla řidší. Pak vložíme zpět maso, přikryjeme pokličkou a necháme dusit zhruba půlhodinku, pokud máme dva menší kousky tak méně,záleží taky na intenzitě varu. V polovině přípravy maso jednou obrátíme. Pak vyjmeme a šikmým řezem nakrájíme na plátky. Jako přílohu jsem měla vařené brambory sypané čerstvým tymiánem.
Podobně plněné rolády a roládky jsem viděla v několika časopisech, ale byly pečené. Ze začátku v alobalu.