Kuřecí stehna plněná šunkou a špenátem
Počet porcí: 3
Suroviny:
3 kuřecí stehna, zhruba 80 g šunky - 3 silnější plátky, několik listů čerstvého špenátu - možno použít i mražený, 3 větší stroužky česneku, sůl, drcený pepř, 1 menší cibule do pekáčku
Postup:
Kuřecí stehna vykostíme tak, že odstraníme horní stehenní kost, druhou kost ponecháme. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Na hrubší plátky šunky rozložíme krátce spařené listy špenátu, jemně osolíme, svineme a položíme na maso v místě, kde byla kost. Maso i kůži sepneme přes tuto rolku, stehno dáme do původního tvaru a spíchneme kovovou masovou jehlou nebo použijeme párátka. Jehly jsou lepší, na každé stehno jsem použila dvě. Stehna na povrchu osolíme a mírně opepříme, vložíme do pekáčku, kde jsme na dno dali hrubě nakrájenou cibuli. Přidáme trošku vody, asi tak necelý 1 dl, pekáček přiklopíme víkem nebo použijeme alobal a vložíme do předehřáté trouby. V polovině pečení odklopíme a dopečeme do zlatavé barvy. Před podáváním odstraníme jehly nebo párátka.
Kdo nemá rád česnek, tak může vynechat. Taktéž cibule v pekáčku není nutná, ale já dávám. Je možné přidat trošku oleje. Samozřejmě jde použít oblíbené koření, místo šunky jde použít např. anglická slanina a k cibuli na dno pekáčku je možné přidat trochu uzené slaniny.
Ke stehnu jsem měla vařené brambory a zkoušela jsem glazovanou mrkev - 250 g mrkve nakrájené na hrubší nudle se vloží do vařící vody, mrkev ale nesmíme vařit dlouho, musí zůstat křupavá. Scedíme ji. Na pánvičce rozpustíme 1 menší lžíci másla, přidáme 1/2 lžíce krystalového cukru, za stálého míchání necháme rozpustit, přidáme mrkev a prohřejeme.
Neměla jsem hrubší plátky šunky, tak jsem na jednu porci použila tři tenké na sobě, ale na řezu pak lépe vypadá ten jeden hrubší.
Poznámka:
Zdroj: Žena & kuchyně, nyní se časopis jmenuje Kuchyně.
Recept je mírně poupravený.