Kuřecí stehna plněná zelím s plněným jablkem
Počet porcí: 4
4 kuřecí stehna,sůl, mletý pepř, 10 - 15 g hladké mouky, 500 g kysaného zelí, 80 g libové anglické slaniny vcelku nebo šunky, 1 střední cibule, 2 lžíce oleje, špetka cukru dle potřeby
2 větší jablka, 20 g másla, 20 g cukru krupice, zhruba 5 cl vody nebo raději vína.
Postup:
Nejdříve si připravíme nádivku do masa. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a mírně orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a tu orestujeme dosklovita. Pokud je slanina moc libová nebo použijeme šunku, tak přidáme trošku oleje. Pak přidáme kysané zelí a vše podusíme. Zelí si dochutíme dle potřeby - solí, pepřem, já trochu přisladila a necháme trošku zchladnout.
Ze stehen si odstraníme stehenní kost, prostor naplníme zelím, kůži stáhneme k sobě, spíš kousek přes sebe, uzavřeme masovými jehlami. Na povrchu je osolíme, posypeme hrubě drceným pepřem, na 2 lžících rozpaleného oleje je opečeme z obou stran- asi bych příště nedělala, zalijeme trochou vody a dáme do předehřáté trouby. V první polovině pečení jsem je měla přiklopené, můžeme použít i alobal. Pak jsem dopékala odkryté a občas přelévala šťávou. Jak je maso měkké, tak ho odložíme do tepla a šťávu vyrestujeme do tuku, přidáme 10 - 15 g hladké mouky, osmahneme a zalijeme vodou. Necháme chvíli provařit a procedíme. Můžeme postupovat i tak, že si šťávu zahustíme záklechtkou, ale musíme chvíli déle provařit.
Jablka překrojíme na poloviny a odstraníme jadřinec. Z másla a cukru si připravíme nejraději na teflovové pánvičce světlý karamel, vložíme do něho opéct jablka, zalijeme vínem nebo vodou a jablka chvíli podusíme. Pokud jsou tvrdší, tak tekutiny dáme trochu více a dusíme déle, občas otočíme, ale jablka se nesmí rozpadat. Jablka naplníme zbylým zelím, přiklopíme pokličkou a necháme prohřát. Pokud je třeba, přilijeme malinko vody.
Na talíř dáme plátky z obou druhů bramborové rolády, přidáme plněné stehno, jablko se zelím a šťávu.
Zdroj receptu: Kluci v akci, ale tam se připravovala vepřová žebírka.
Recept na bramborovou roládu je zde:
https://merylas.estranky.cz/clanky/prilohy/bramborova-rolada.html