Kuřecí stehno s houbovou náplní
Počet porcí: 2
Suroviny:
2 větší kuřecí stehna, sůl, drcený kmín, lesní houby - malé množství 1 -2 kusy dle velikosti, 1/2 malé cibule, 1 lžíce oleje, 1 menší vejce, zhruba 25 g uzené slaniny + druhá polovina malé cibule, 2 zarovnané malé lžičky hladké mouky
Postup:
Z větších kuřecích stehen odstraníme v kloubu kost z horního stehna - viz foto níže, kůži neodřezáváme. Mírně osolíme a naplníme předem připravenou hustou smaženicí - na lžíci oleje necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli, přidáme očistěné a nakrájené lesní houby, osolíme, přidáme malinko drceného kmínu a podusíme. V případě potřeby zastříkneme vodou. Nakonec po odpaření tekutiny vmícháme jedno vejce a za stálého míchání necháme srazit do husté hmoty.
Stehna sepneme kovovými jehlami, na povrchu rovněž mírně osolíme a posypeme drceným kmínem. Do pekáčku na dno dáme nakrájenou uzenou slaninu, na hrubší kousky nakrájenou cibuli, přidáme stehna a trošku vody, přiklopíme víkem a vložíme do předehřáté trouby. V polovině přípravy víko odklopíme a dopečeme do zlatavé barvy . Stehna vyjmeme a necháme na teple, výpek na sporáku zahustíme vodou s rozšlehanou moukou, vody si dáme dle potřeby a vše necháme pozvolna provařit a nakonec šťávu procedíme. Štávu ale nemusíme nutně dělat, kuřecí stehna můžeme podávat jen s výpekem.
Servírujeme tak, že plněná stehna šikmým řezem rozkrojíme, podlijeme šťávou nebo výpekem a podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.