Zapečené kuřecí nudličky s bešamelem a sýrem na tymiánu
Počet porcí: 2
Suroviny:
400 - 450 g vařených brambor, 200 - 250 g kuřecích prsou, sůl, lžíce tuku na osmahnutí masa - olej, 30 g tvrdého sýra na posypání povrchu
Na bešamel: zhruba 2 lžíce Ramy v kelímku nebo másla, možno i olej, 1 plnější lžíce hladké mouky, 250 - 300 ml mléka - dle potřeby, 30 - 40 g měkkého sýra např. Apetito, kousek natur bujónové kuřecí kostky, sůl dle potřeby, čerstvý tymián nebo špetka sušeného.
Postup:
Připravíme si bešamel, v rendlíku rozpustíme Ramu nebo máslo, přidáme hladkou mouku, pokud je třeba, přidáme malinko tuku nebo mouky, uděláme světlou jíšku, za stálého prošlehávání metličkou zalijeme mlékem a necháme zavařit, přidáme kousek kuřecí bujónové kostky, dle potřeby dosolíme a zvolna provařujeme minimálně 15 minut, častěji promícháme. Ke konci přípravy přidáme tymián a měkký sýr, který necháme rozpustit, krátce provaříme.
V této době si taky připravíme maso, ať nemáme prostoje :-)) Do zapékací misky si dáme na dno na větší kostky nakrájené vařené brambory, poklademe kuřecím masem, které jsme nakrájeli na větší nudličky, osolili a orestovali na tuku do měkka. Brambory s masem zalijeme hustějším ochuceným bešamelem se sýrem a tymiánem, povrch posypeme tvrdým nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do předehřáté trouby zhruba na 15 minut. Čas je pouze orientační, záleží na teplotě trouby a velikosti zapékací misky. Pokud nám nahoře sýr rychleji tmavne, tak dáme alobal. Já zapékala v mini troubě, kde mám jak dolní, tak horní ohřev. Můžeme zapékat jen s bešamelem, ten si můžeme různě dochutit, taky místo mléka přidat trochu sladké smetany, ale vždy ho dobře provaříme. Připravovala jsem v jednoporcových zapékacích miskách,