Holandský řízek - smažený sekaný řízek se sýrem
Počet porcí : 6
Suroviny:
600 g ne moc jemně mletého vepřového masa - libovější bůček nebo mix tučnějšího bůčku s nějakým libovějším ořezem z vepřového masa -plec, kýta., zhruba 120 - 150 g strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce, sůl, pepř, pár lžic mléka - dle potřeby, na trojobal hladkou mouku, strouhanku, 1 vejce s trochou mléka , olej na smažení
Postup:
Mleté vepřové maso smícháme a dobře propracujeme se solí, pepřem, vejcem a mlékem, toho si dáme dle potřeby. Vejce je možné i vynechat a místo něho přidat více mléka, nebo ještě i lžičku Solamylu. Vzniklou směs dáme nejraději na několik hodin do chladničky, pak rozdělíme na díly, utvoříme kuličku, z ní váleček, který zploštíme, obalíme klasicky v trojobalu tj. v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a strouhance. Vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného -horkého oleje ( jako na řízky) a volněji usmažíme z obou stran.