Klopsy z mletého masa v rajské omáčce
Počet porcí: 5
Suroviny:
Na kuličky:
500 g mletého masa (vepřové + hovězí), 1 vejce, 1 malá cibule - 50g, 4 lžíce strouhanky i více - podle potřeby, 3 lžíce vody, sůl, mletý pepř, 3/4 l hovězího vývaru na uvaření (možno i z bujónové kostky)+ velký bobkový list, 3 kuličky nového koření
Na omáčku:
Zhruba 6 lžic oleje + 70 g hladké mouky, 1 balení pasírovaných loupaných rajčat - 500 g, stačí ale i trochu méně - můžeme použít i rajčatový protlak - 1 větší konzerva, skořicový cukr nebo kousek celé skořice, možno použít i jemně mletou a dobře v omáčce rozšlehat metličkou, cukr dle potřeby - zhruba 3 -4 lžíce, trochu mléka - asi 1 dl na zjemnění nebo trochu sladké smetany - možno vynechat
Postup:
Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 25 -28 kuliček velikosti vlašského ořechu. Vhodíme do vařícího vývaru s kořením a vaříme 12 minut. Pak vyjmeme. Kuličky by měly být ve vývaru ponořené, můžeme uvařit na dvakrát po částech. Vývar ponecháme na zalití jíšky!!!
Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, tu zalijeme trochu zchladlým vývarem od vaření kuliček a studenou vodou dle potřeby. Rychle dobře rozšleháme metličkou, přidáme ještě pasírovaná rajčata a za stálého prošlehávání necháme omáčku zavařit, jak omáčka houstne, tak podle potřeby přidáme vodu, až dosáhneme správnou konzistenci. Omáčku necháme za občasného prošlehání - promíchání lehce provářet zhruba 30 minut. Ke konci si ji už dochucujeme solí,skořicovým cukrem nebo skořicí, celou skořici dáme hned v začátku a můžeme přidat ještě i malý bobkový list a nové koření, možno i jeden hřebíček. Dosladíme cukrem, nakonec zjemníme smetanou nebo mlékem. Do omáčky vložíme klopsy, necháme je prohřát a můžeme podávat.
Klopsy v rajské omáčce
(vera.cmej@seznam.cz, 31. 8. 2016 12:04)