Roláda z mletého masa s vaječnou náplní
Suroviny:
1 kg mletého masa (mix vepřové + hovězí), 3 plnější lžíce(50g) Solamylu - bramborový škrob, zhruba 1,5 až 2 dl studeného mléka - podle potřeby, sůl, pepř. Můžeme přidat koření podle svých zvyklostí, česnek nebo jemně nakrájenou cibuli.
Na náplň: 3 vejce, zhruba 200 g měkkého salámu, 1 - 2 lžíce steril. hrášku, sůl, pepř, lžíce oleje.
Můžeme připravit i jinou náplň, např.s houbami.
Postup:
Mleté maso smícháme se solí, pepřem, Solamylem, postupně přidaváme mléko podle potřeby. Směs dáme nejlépe na pár hodin do chladničky.
Na náplň si na tuku velmi mírně osmahneme kostičky nebo nudličky salámu, přidáme vejce, sůl, pepř a necháme srazit. Přimícháme hrášek. Náplň může být jakákoliv - s houbami, kapií, pažitkou apd.
Větší mikroténový sáček si rozřízneme nebo použijeme fólii, pracovní desku stolu trochu navlhčíme vodou, rozprostřeme fólii - neklouže, zase mírně navlhčíme a do obdelníkového tvaru na ni rozprostřeme směs mletého masa, pak po celé ploše nádivku a pomocí mikrotenu svineme do rolády. Roládu vložíme do pekáčku - bez fólie, dno pekáčku můžeme přetřít sádlem nebo trochou oleje a můžeme přidat cibuli nakrájenou nahrubo. Dáme trochu vody, přiklopíme nebo přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Zhruba po 20-30 minutách odklopíme a dopečeme. Přeléváme výpekem a podle potřeby přidáváme horkou vodu.