Sekaná s ovesnými vločkami
Suroviny:
500 g mletého masa - mix vepřové s hovězím, 150 g ovesných vloček, 2 lžičky Vegety bio, sůl, mletý pepř, česnek, majoránka, drcený kmín, 1 vejce, 20 g uzené slaniny. Na pekáček trochu sádla nebo 1 lžíci oleje, 1 středně velká cibule, 15 g uzené slaniny nahoru na sekanou nebo ji přetřeme olejem.
Postup:
Ovesné vločky smícháme s Vegetou a zalijeme 1 dl horké vody nebo mléka, promícháme. K mletému masu přidáme vejce, sůl (pozor na to, že sůl je i ve Vegetě, ať nepřesolíme), pepř, majoránku, drcený kmín, rozetřený česnek, uzenou slaninu nakrájenou na drobné kostičky, smícháme dohromady, přidáme namočené vločky a znovu důkladně promícháme. Vytvarujeme šišku, vložíme na pekáček se sádlem nebo olejem, obložíme nahrubo nakrájenou cibulí, zalijeme 1 dl vody, na povrch sekané rozložíme tenké plátky slaniny (může být i anglická, nebo nějaký uzený bůček) a vložíme péct do středně vyhřáté trouby zhruba na 50 minut. V druhé polovině pečení sekanou občas přeléváme výpekem a podle potřeby doléváme vodu. Koření si můžeme použít podle svých zvyklostí a může se úplně vynechat slanina, pokud je mleté maso tučnější. Vhodnou přílohou jsou brambory ve všech úpravách, které přeléváme výpekem s cibulkou a k tomu zeleninové saláty. Sekaná je chutná i studená s chlebem.