Zapečené mleté maso s rýží a houbovou smaženicí
Počet porcí: 7 -8
Suroviny:
500 g mletého masa - mix vepřové s hovězím, 150 g nevařené rýže nebo zhruba 300 - 350 g vařené, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 20 - 50 g uzené slaniny, 1 středně velká cibule, trochu mléka dle potřeby.
Na smaženici: 200 g podušených hub - lesní nebo žampiony, sůl, drcený kmín, 2 - 3 vejce podle velikosti.
Postup:
Začneme tím, že si uvaříme 150 g rýže běžným způsobem, ale nerozvaříme, spíš ať je velmi mírně nedovařená. Uzenou slaninu nakrájíme na drobné kostky, vyškvaříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a chvíli osmahneme do sklovita. Mleté maso smícháme s vejcem, solí, pepřem, slaninou s cibulí a nakonec přidáme rýži, pokud je třeba přidáme trochu mléka. Měla jsem libovější maso a trochu mléka jsem přidávala. Do podušených hub s troškou drceného kmínu přidáme vejce, osolíme a za stálého mícháni necháme srazit. Já využila podušené a zmražené žampiony, čerstvých hub bude třeba trochu více než 200 g. Vhodný pekáček si vyložíme papírem na pečení, rozprostřeme polovinu mletého masa, jde to dobře mokrou rukou, pak dáme smaženici a zakryjeme další polovinou mletého masa. Zakryjeme buď druhým dílem pekáčku nebo alobalem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 50 minut, podle teploty trouby, ke konci pečení alobal odstraníme.