Bábovičky s vaječným likérem a zmrzlinou
Počet porcí: 6
Suroviny:
80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 170 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 60 g oleje, 70 g(ml) mléka, 1,5 lžíce oleje na vymazání formiček a můžeme je i vysypat hrubou moukou, záleží jaké máme.
Vaječný likér - na jednu bábovičku 5 cl (dětem vanilkový jogurt nebo nějaký vanilkový krém), 6 kopečků zmrzliny - ořechová, vanilková, čokoládová, pistaciová atd, šlehačka, 2 banány nebo jiné ovoce, s cukrem opražené mandlové lupínky, karamelový nebo čokoládový topping, meduňka nebo máta.
Postup:
Vajíčka šleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do bělavé pěny. Pak zašleháme olej a pak už na nižší obrátky mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nešleháme už dlouho, jen aby se vše spojilo a promíchalo. Těsto je řidší, naplníme jím olejem vymazané formičky zhruba do 3/4, vložíme do předehřáté trouby a zhruba 20 minut pečeme. Po upečení vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
Pak dáme bábovičky na talíř, doprostřed každé nalijeme trochu vaječného likéru a nahoru dáme kopeček zmrzliny. Dětem dáme nějaký vanilkový jogurt nebo něco podobného. Dozdobíme dle své fantazie a ihned podaváme.
Poznámka:
Do základního těsta se může přidat citronová kůra, taky 1 lžička jemně mleté zrnkové kávy, taky můžeme přidat do mléka kávu rozpustnou. Část mouky můžeme nahradit jemně strouhanými oříšky nebo kakaem - toho stačí 10 g.
Formičky si vymažeme tukem podle svých zvyklostí, někdo vysypává i moukou. Záleží na formě. Já mám formu kvalitní a stačilo mi na ni použít olej ve speji a štětečkem ještě rozetřít. Po upečení musím ihned vyklopit, obrácenou formou zatřást, trhnout - nevím, jak to lépe napsat. Bábovičky vypadnou. Zkoušela jsem i v silikonových formičkách, na ty jsem taky použila jen olej. Jednotlivé bábovičky jsou o objemu 200 - 220 ml.
Z těsta se dá upéct i bábovka, třeba z dvojnásobné dávky. Může být světlá s kakaovým mramorováním uprostřed.