Bábovka "Piškotka"
Suroviny:
4 vejce, 160 g Hery nebo jiného tuku, 160 g cukru - dala jsem moučkový, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1/8 lt = 125 ml mléka, 30 g sekaných opražených mandlí, 30 g rozinek nebo já dala kandovanou pomerančovou kůru, 1 balíček kakaových piškotů , pikantní marmeláda na slepování, trochu 100% tuku např. Omega na vymazání formy a kokos nebo hrubá mouka na vysypání. Pokud chceme bábovku polévat čokoládou, tak ještě čokoládovou polevu, trochu mandlových lupínků a proužky čerstvé pomerančové kůry na posypání.
Postup:
Jako první si slepíme po dvou piškoty marmeládou, taky vymažeme a vysypeme formu.
Žloutky, cukr a tuk utřeme, přidáme po částech a střídavě mléko o pokojové teplotě, prosátou mouku s práškem do pečiva nakonec sekané mandle, rozinky a lehce sníh z bílků. Do formy rozetřeme zhruba třetinu těsta, naskládáme těsně k sobě piškoty, pak rozetřeme další třetinu těsta, opět rozložíme piškoty a zakryjeme zbytkem těsta. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme - asi zhruba 40 - 45 minut. Mám plynovou troubu, tak stupně nenapíšu.
Po vychlazení buď bábovku jen pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky a proužky pomerančové kůry.
Můžeme při přípravě postupovat i tím způsobem, že do pěny utřeme cukr, tuk a vejce a pak už jen mouku s práškem, mléko, rozinky a mandle.
Bábovka se lépe krájí druhý den. Při vrstvení se musíme snažit dát piškoty co jak nejvíce ke dnu formy, při pečení jsou vytlačovány nahoru k povrchu a jak se pak bábovka vyklopí, tak jsou spíše pak jen v dolní polovině. Snad mi rozumíte :-)) Ještě jsem někde vyčetla radu, že piškoty celkem drží na místě, když se mírně navlhčí v nějaké tekutině - např. kávě, ovocné naředěné šťávě apd. Pokud neseženeme tmavé piškoty, tak můžeme místo 2 lžic mouky dát 2 lžíce kakaa přímo do těsta a použít světlé piškoty.
Zdroj receptu: Piškotová kuchařka.